Maja Biličić

Datum objave: 10. 01. 2018.

Znanstvenici su proveli istraživanja kako bi otkrili na koji način unos triju mineralnih kelata, željeza, bakra i cinka, u kombinaciji s karnitinom i fosfatidilserinom, utječe na rezultate aerobne tjelovježbe.

U prvom kliničkom istraživanju sudjelovale su 42 tjelesno aktivne žene nasumično raspoređene u tri grupe. Jedna je grupa dobila uobičajenu mješavinu minerala – 36 mg željezova sulfata, 2 mg bakrova glukonata i 15 mg cinkova glukonata, u kombinaciji s 2 g karnitin tartarata i 400 mg fosfatidilserina. Druga je grupa dobila jednaku kombinaciju sastojaka, no s mineralima u drugim oblicima – 36 mg željezova bisglicinata, 2 mg bakrova glicinata i 15 mg cinkova glicinata. Treća, placebo grupa dobila je kukuruzni škrob. Ispitanice su dodatke prehrani uzimale dvaput dnevno uz piće po želji.

U drugom kliničkom istraživanju sudjelovale su 34 tjelesno aktivne žene raspoređene u dvije grupe. Prva je grupa dobila kombinaciju dodataka prehrani kao i druga grupa u prvom kliničkom istraživanju. Međutim, količina dobivenog karnitina bila je dvostruko manja. Druga, placebo grupa također je dobila kukuruzni škrob.

Ispitanice oba klinička istraživanja su pri samom početku istraživanja obavile aerobnu tjelovježbu (trčanje i vožnja bicikla), nakon čega su mjesec dana uzimale dodatke prehrani te su se zatim vratile napraviti jednake vježbe.

Rezultati  oba istraživanja su pokazali da su ispitanice koje su uzimale kombinaciju dodataka prehrani s mineralima u glicinat obliku trčale mnogo brže u usporedbi s ispitanicama drugih grupa.

Znanstvenici nisu sigurni bi li dobili jednake rezultate i na drukčijem uzorku ispitanika te pozivaju na daljnja istraživanja.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari