Ela Lučić

Datum objave: 10. 11. 2020.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako dodatak mikroalgi može blagotvorno djelovati na kardiovaskularne i ergospirometrijske parametre kod sportaša amatera.

U istraživanju su upotrijebljene jednostanične zelene mikroalge, latinskog naziva Tetraselmis chuii, otkrivene pedesetih godina prošlog stoljeća.

Iako su ovo preliminarni rezultati, znanstvenici predlažu kako bi mikroalga Tetraselmis chuii mogla predstavljati ergogeno sredstvo za sportaše. Ističu kako proporcionalno svojoj veličini, Tetraselmis chuii ima visoku koncentraciju aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala.

U studiju je bilo uključeno 32 nogometaša amatera prosječne dobi od 22 godine. Nogometašima je  nasumično dodijeljeno uzimanje mikroalgi ili placeba tijekom 30 dana.

Dodatak mikroalgi doveo je do smanjenja broja otkucaja srca i povećanja apsolutnog i relativnog VO2max, hemoglobina i srednjeg korpuskularnog hemoglobina.

Komentirajući blagodati na broj otkucaja srca, znanstvenici su primijetili kako bi to mogla biti posljedica prisutnosti bioaktivnih tvari poput kalija i nezasićenih masnih kiselina u mikroalgama koje mogu pozitivno utjecati na krutost arterija. Slični su rezultati zabilježeni za algu latinskog naziva Chlorella.

Znanstvenici zaključuju kako dobivene rezultate treba potvrditi u studijama s većim brojem uzoraka i različitim populacijama, kao i koncentracijama mikroalge Tetraselmis chuii kako bi se analizirali potencijalni učinci različitih doza i utvrdio odnos doza-odgovor. Također, ističu kako bi bilo zanimljivo istražiti antioksidativna svojstva ove mikroalge, kao i učinak na izvedbu vrhunskih sportaša, te analizirati unos mikroelemenata.

Izvor: International Journal of Environmental Research and Public Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ergogeno sredstvo, mikroalge, sportaši,

Komentari