Ela Lučić

Datum objave: 04. 09. 2020.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako mikoprotein, odnosno protein dobiven iz gljiva, stimulira rast mišića bolje nego proteini mlijeka s jednakom količinom leucina.

Općenito se vjeruje kako biljni izvori proteina imaju manju bioraspoloživost i niži sadržaj aminokiselina i leucina te se sporije probavljaju od životinjskih proteina. U ovoj randomiziranoj dvostruko slijepoj paralelnoj studiji znanstvenici iz Engleske odlučili su usporediti učinak mikoproteina i mliječnih proteinskih napitaka koji sadrže jednaku količinu leucina na stopu rasta mišića.

Okupili su 20 zdravih mladih muškaraca u dobi od 21 do 23 godine kojima je zadana konzumacija 31 g mliječnog proteinskog napitka ili 70 g mikoproteinskog napitka sa sadržajem leucina od 2,5 g nakon izvođenja vježbi otpora. Znanstvenici su odlučili uskladiti količinu leucina u dva ispitivana pića jer su prethodne studije pokazale kako je količina leucina, a ne ukupnih proteina, glavni čimbenik koji određuje brzinu sinteze proteina mišića nakon obroka.

Prije vježbanja i unosa proteina te 4 sata nakon obroka prikupljeni su uzorci krvi te je provedena biopsija mišića kako bi se procijenila frakcijska brzina sinteze mišića i miocelularna signalizacija kao odgovor na konzumaciju napitaka.

Znanstvenici su primijetili kako je unos mikoproteina ne samo doveo do porasta frakcijske brzine sinteze mišića, već je i promjena u brzini sinteze mišićnih proteina bila više nego dvostruka u skupini koja je uzimala mikoproteine.

Pretpostavljaju kako uzrok uočenih promjena može biti visok udio vlakana u mikoproteinima te veći energetski sadržaj u usporedbi s mliječnim proteinskim napitkom. Ranije se smatralo kako izolirani izvori proteina, s malom količinom ili bez ostalih makronutrijenata, rezultiraju nižim stopama sinteze proteina u mišićima nego proteini koji se konzumiraju kao dio kompletne prehrane.

Međutim, autori studije ističu kako je na rezultate možda utjecala činjenica da je doza mikoproteina sadržavala oko 15 g više proteina kako bi količina leucina odgovarala onoj u mliječnom proteinskom napitku. Zaključno, rezultati provedene studije pokazuju kako mikoprotein predstavlja održiv alternativni prehrambeni izvor proteina u svrhu podržavanja akutne sinteze tkiva kao odgovor na vježbanje.

Izvor: NutraIngredients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: leucin, mikoproteini, Proteini, sportaši,

Komentari