Metabolički učinak začina

Datum objave: 14. 09. 2006.

Nizozemski i kanadski znanstvenici u novom broju časopisa Physiology Behavior raspravljaju o metaboličkim efektima začina.

Poznato je da crvena paprika zahvaljujući kapsaicinu (kojem duguje oštar okus) potiče termogenezu, a sličan učinak ima i piperin papra, dok đumbir, suprotno uvriježenom mišljenju, kako pokazuju istraživanja s dobrovoljcima, ne povećava stopu metabolizma.

Zanimljivi su rezultati kliničkih istraživanja provedenih u Japanu: zajutrak koji je sadržavao kapsaicin je za 23 % povećao potrošnju energije za probavu hrane; dodatak crvene paprike eksperimentalnim obrocima je također povećao oksidaciju masti.

Dodatno, ispitanici su pri kasnijim obrocima pojeli manju količinu hrane! Problem kod potencijalne kliničke primjene kapsaicina je njegov jako oštar okus, međutim, čini se da i za to postoji rješenje: CH-19 Sweet je vrsta paprike koja sadrži kapsiat koji nije tako ljut kao kapsaicin, a također ubrzava metabolizam.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fitokemikalije, metabolizam,

Komentari