Datum objave: 13. 01. 2014.

Časopis Nutrients donosi nam rezultate najnovije studije temeljene na podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o utjecaju različitih životnih i prehrambenih navika na rizik od 21 različitog tipa karcinoma.

Studija je temeljena na podacima iz 157 zemalja uzimajući u obzir brojne potencijalne rizične čimbenike za razvoj karcinoma prikupljene tijekom 2008 godine. Naoko, uobičajne navike koje ponavljamo iz dana u dan, pokazale su da imaju značajan utjecaj po zdravlje. Rezultati studije istaknuli su kako ključnu ulogu u razvoju karcinoma ima pušenje i unos prehrambenih namirnica životinjskog porijekla. Pušenje se pokazalo kao dvostruko većim rizičnim čimbenikom za muškarce dok je unos namirnica životinjskog porijekla dvostruko veći rizični čimbenik za razvoj karcinoma u žena. Rezultati ukazuju da se unosom životinjskih proizvoda povećava rizik od karcinoma dojki, bubrega, jajnika, testisa i štitnjače.

Autori studije objašnjavaju kako proizvodi životinjskog porijekla potiču rast stanica u organizmu, no, pritom dolazi i do povećanja Inzulinu sličnog faktora rasta (IGF) koji ujedno potiče rast tumora. Važnost studije leži u značajnoj poveznici, pušenja i brojnih dijeta temeljenih isključivo na životinjskim proizvodima, s povećanjem rizika od karcinoma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari