Datum objave: 02. 11. 2009.

Zahvaljujući udruženim snagama norveških i američkih znanstvenika, lista štetnih učinaka česte konzumacije crvenog mesa dulja je za još jednu stavku. Njihova je nedavna studija pokazala kako visok unos mesnih prerađevina povećava rizik od dijabetesa tipa II za čak 40%. Ta se zastrašujuća brojka odnosi, doduše, prvenstveno na mesne prerađevine, no rizik oboljevanja znatno je povećan i pri konzumaciji ostalih oblika mesnih namirnica (17% za meso općenito, oko 30 % za crveno meso).

Dobro poznatoj činjenici da crveno - pogotovo prerađeno meso znatno povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja te karcinoma pluća i debelog crijeva, u podlozi leže visoke razine kolesterola, nezdravih zasićenih masti i nitrita koji se često upotrebljavaju kao konzervans. Reagirajući s aminokiselinama u kiseloj sredini (kakva se npr. nalazi u želucu), nitriti se pretvaraju u nitrozamine koji osim što su kancerogeni imaju i svojstvo toksičnosti za beta-stanice gušterače. Uništenje beta stanica siguran je i skraćen put u razvoju dijabetesa tip II.

Izvor: Diabetologia, Vol 52, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari