Sandra Krstev Barać

Datum objave: 21. 08. 2017.

Poznat kao „Drakula hormona“ melatonin je hormon kojeg proizvodi epifiza i koji ima važnu ulogu u ciklusu budnosti i spavanja.

Povećano se proizvodi pojavom mraka uzrokujući pospanost i utonuće u san. Zahvaljujući „uspavljujućem“ učinku, melatonin je široko dostupan u obliku tableta, kapsula, čak i pastila koje se otapaju pod jezikom. Tako melatonin pridonosi smanjenju vremena potrebnog za usnivanje, ukoliko se  prije odlaska na spavanje uzme u dozi od 1 mg.

Osim kao pomoć u usnivanju, melatonin može biti od koristi u subjektivnih osjećaja jet lag-a.  Dalekim putovanjima, naime, mijenja se i do nekoliko vremenskih zona, na što se naš unutarnji sat teško navikava. Uz pomoć melatonina moguće je prevladavati poteškoće jet lag-a osobito ako se prelazi više od 5 vremenskih zona ili putuje na istok. Za ispoljavanje učinka potrebno je uzeti barem 0,5 mg melatonina netom prije lijeganja na počinak na prvi dan putovanja te nekoliko dana nakon dolaska na destinaciju.

Melatonin je iznimno zanimljiv znanstvenicima i tema je brojnih istraživanja koja nemaju direktnu poveznicu s kvalitetom sna. Tako je prospektivna, randomizirana, dvostruko slijepa, crossover klinička studija objavljena 2011. godine u časopisu Annals of Otology, Rhinology, and Laryngology proučavala učinak oralno unesenog melatonina na kronični tinitus. Tinitus ili zujanje u ušima je čest problem, koji se javlja povezano s drugim stanjima poput gubitka sluha zbog starosti ili čak poremećaja kardiovaskularnog sustava.

U studiji je sudjelovalo 61 ispitanik s kroničnim tinitusom koji se 30 dana prije spavanja uzimali ili 3 mg melatonina ili placebo, nakon čega mjesec dana nisu uzimali ništa. Po završetku studije uočeno je da je melatonin značajno smanjio intenzitet zujanja u ušima. Ujedno, melatonin je poboljšao kvalitetu sna.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Melatonin,

Komentari