Sandra Krstev Barać

Datum objave: 21. 08. 2017.

Melatonin je hormon kojeg proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga.

Epifiza je tijekom dana neaktivna, a zalaskom sunca i pojavom mraka počinje aktivno proizvoditi melatonin koji se otpušta u krv. Posljedica povećanja razine melatonina je pospanost i s vremenom utonuće u san. Razine melatonina ostaju povišene tijekom cijele noći, otprilike 12 sati i sa zrakama sunca polako se snižava signalizirajući vrijeme za buđenje.

Količina proizvedenog melatonina osim o individualnim razlikama, uvelike ovisi dobi. Djeca tako proizvode znatno više melatonina nego odrasli, a sa starošću količina izlučenog hormona se smanjuje.

Zanimljivo je da je uz pomoć pripravka melatonina u dozi od barem 0,5 mg moguće prevladavati poteškoće jet lag-a osobito ako  se prelazi više od 5 vremenskih zona ili putuje na istok. No, osim na san čini se da melatonin nudi i dodatne pogodnosti. Naime, u radu objavljenom 2014. godine u časopisu International Journal of Molecular Sciences navodi se povoljan učinak melatonina na povišen krvni tlak.

Melatonin djeluje antihipertenzijski na nekoliko fronti pa tako smanjuje aktivnost štetnih slobodnih radikala, poboljšava funkciju endotela i smanjuje upalu. Upravo zbog svestranog djelovanja i minimalno nuspojava znanstvenici vjeruju da melatonin može biti dobra strategija u borbi protiv povišenog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari