Sandra Krstev Barać

Datum objave: 21. 08. 2017.

Naše tijelo ima unutrašnji sat koji kontrolira prirodni ciklus spavanja i budnosti, a ključnu ulogu u tom procesu ima melatonin. 

Melatonin je hormon kojeg proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga. Epifiza je tijekom dana neaktivna, a zalaskom sunca i pojavom mraka, počinje aktivno proizvoditi melatonin koji se otpušta u krv.  Posljedica povećanja razine melatonina je pospanost i s vremenom utonuće u san. Zbog svoje noćne aktivnosti, melatonin se ponekad naziva „Drakulom hormona“.

Male količine melatonina prisutne su u određenim namirnica poput soka od višnje, orašastih plodova, kukuruza, riže, rajčice, brokule, šparoga, jagoda, maslinovog ulja. No, najučinkovitiji način za dodatnim podizanjem razine melatonina u organizmu je posezanje za dodatkom prehrani. Naime, uzet u adekvatnoj dozi od  1 mg prije odlaska na spavanje, melatonin pridonosi smanjenju vremena potrebnog za usnivanje. Prema istraživanjima melatonin će smanjiti i broj noćnih buđenja, iako nije nužno od pomoći u produljenju ukupnih sati sna.

Učinak na usnivanje je dobro poznato, no studija objavljena ove godine u časopisu Rejuvenation Research daje naslutiti dodatno pozitivno djelovanje melatonina u obliku dodatka prehrani. Istraživači su davali 22-mjesečnim miševima (ekvivalent 60 godina starom čovjeku) pripravak melatonina tijekom 10 tjedana (ekvivalent 6  ljudskih godina). Bedrena kost miševa koji su primali melatonin uspoređena je s bedrenom kosti miševa koji nisu dobivali pripravak melatonina.

Kod miševa koji su dobili melatonin uočen je značajan porast i volumena i gustoće kostiju. Iako su nužna daljnja istraživanja, rezultati studije su obećavajući i daju naslutiti da melatonin u dodacima prehrani može učiniti kosti „jačima“ što otvara potencijalnu mogućnost njegove primjene u prevenciji osteoporoze.

Pošalji prijatelju na email

Komentari