Vitaminoteka

Datum objave: 30. 11. 2005.

Epidemiološka istraživanja provedena u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kini pokazuju da je učestalost sindroma iritabilnog kolona u rasponu od 11 do 20 %.

Etiologija ovog stanja nije u potpunosti razjašnjena, a pretpostavlja se da je uzrok neuredno spavanje. Jedno istraživanje pokazuje da iritabilni kolon znatno češći kod medicinskog osoblja koje ima česte noćne smjene nego kod njihovih kolega koji svoj posao obavljaju isključivo danju.

Poznato je da je melatonin hormon koji regulira ciklus budnosti i spavanja, a istraživanja s laboratorijskim životinjama ukazuju na njegovu ulogu u motilitetu (pokretljivosti) crijeva.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Alimentary pharmacology therapeutics koje je uključilo 17 pacijentica s dijagnozom iritabilnog kolona pokazuje da melatonin kao dodatak prehrane značajno ublažava simptome u 88 % oboljelih.

Dodatno, nisu uočene značajne razlike između skupina koja su dobivale placebo odnosno melatonin s obzirom na navike spavanje i stupanj depresije, što ukazuje da je utjecaj melatonina na gastrointestinalni sustav neovisan o drugim čimbenicima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Melatonin, Upalne bolesti crijeva,

Komentari