Josip Rešetar

Datum objave: 30. 08. 2017.

Uzimanje mega doze vitamina D jedan sat nakon pojave opeklina od sunčanja značajno smanjuje crvenilo kože i upalu povezanu s opeklinama, zaključak je novijeg istraživanja.

U istraživanje je bilo uključeno 20 ispitanika koji su nasumično razvrstani u skupine koje su dobivale placebo tabletu ili tablete vitamina D od 50 000, 100 000 ili 200 000 internacionalnih jedinica (IU). Ispitanici su tablete dobivali jedan sat nakon nastanka opekline od sunčanja zadobivene primjenom UV lampe na unutarnjem dijelu ruke. Potom su bilježene promjene na koži nakon 24, 48 i 72 sata te nakon jednog tjedna nakon čega je obavljena biopsija kože za buduća istraživanja.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su dobivali najveću dozu vitamina D došlo do najznačajnijeg smanjenja upale nakon 48 sati od zadobivene opekline. Također je došlo do smanjenja crvenila kože i epidermalnih oštećenja. Dodatno, kod ispitanika koji su dobivali vitamin D u dozama od 200 000 IU došlo je do smanjenja ekspresije proupalnih medijatora TNF-ɑ i iNOS čime je dokazano da vitamin D utječe na regulaciju gena zaslužnih za popravak oštećenih stanica kože.

Iako su rezultati izrazito značajni i vjerodostojni, znanstvenici još ne preporučuju primjenu mega doza vitamina D nakon zadobivenih opeklina nakon sunčanja. Potrebna su dodatna klinička istraživanja koja će na većem uzorku ispitanika potvrditi uočene uzročno-posljedične događaje.

Izvor: The Journal of Investigative Dermatology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sunce, vitamin D,

Komentari