Datum objave: 20. 11. 2009.

Pridržavanje postulata mediteranske prehrane može znatno smanjiti pojavu postmenopauzalnog karcinoma dojke, poručuje nova francuska studija.

Prehrana bogata voćem, povrćem, ribom i maslinovim uljem smanjuje taj rizik, za razliku od zapadnjačke prehrane bogate mesnim proizvodima, tjesteninom, krumpirom, kolačima, konzerviranom hranom, jajima, slatkišima, majonezom, vrhnjem, prženim jelima i alkoholom, koja taj rizik znatno povećava.

Istraživanje provedeno na više od 65000 žena pomoću upitnika o samoprocjeni prehrane pokazalo je da je tijekom 10-godišnjeg praćenja od invazivnog karcinoma dojke oboljelo oko 2300 žena od kojih se većina hranila po zapadnjačkom obrascu. Za sada nije jasno definirano koje su točno komponente mediteranske prehrane zaslužne za prevenciju od karcinoma dojke.

Izvor: American Journal of Epidemiology, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari