Vitaminoteka

Datum objave: 06. 10. 2017.

Karcinom dojke najčešće je maligno oboljenje među ženama diljem svijeta. Međutim, poznato je da stanovnice Mediterana rjeđe obolijevaju od ove vrste karcinoma, stoga je skupina španjolskih znanstvenika odlučila ispitati ima li mediteranski način prehrane ulogu u prevenciji.

U novoj analizi, objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medicine, poslužili su im podaci ranije provedene studije u kojoj su sudjelovale 4 282 žene dobi 60-80 godina.

Ispitanice su bile podijeljene u tri skupine – jedna skupina trebala je slijediti mediteransku prehranu obogaćenu ekstra djevičanskim maslinovim uljem, druga mediteransku prehranu s posebnim naglaskom na svakodnevni unos 30 g orašastih plodova, dok je treća slijedila niskomasnu prehranu koju uobičajeno pripisuju liječnici.

Nakon pet godina praćenja među ispitanicama studije zabilježeno je 35 slučajeva karcinoma dojke, a rezultati su pokazali da su ispitanice koje su slijedile mediteransku prehranu dodatno obogaćenu maslinovim uljem, imale čak 62 % niži rizik od razvoja ove maligne bolesti. Smanjenje rizika kod žena koje su slijedile mediteransku prehranu s dodatkom orašastih plodova, nije doseglo statistički značajnu razinu, no primijećen je niži rizik nego kod žena kojima je bila pripisana niskomasna prehrana.

Autori su zaključili kako mediteranska prehrana koja uključuje redoviti unos maslinovog ulja, osim što može zaštititi od kardiovaskularnih bolesti, očito ima poželjan učinak i kod prevencije karcinoma dojke.

Pošalji prijatelju na email

Komentari