Datum objave: 23. 10. 2009.

Da mediteranska prehrana nije samo recept za dug i zdrav život sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma, šećerne bolesti i raznih upala, potvrđuje nam nedavna španjolska studija.

Istraživanje provedeno na više od 10 000 zdravih pojedinaca praćenih kroz razdoblje nešto dulje od 4 godine, pokazalo je kako su pojedinci koji su konzumirali mediteransku prehranu oboljevali od depresije za čak 30 % manje nego pojedinci koji su se nezdravo hranili.

Kriterij konzumiranja mediteranske dijete bio je zasnovan na devet komponenata: 1. optimalnom omjeru višestruko nezasićenih i zasićenih masnih kiselina, 2. umjerenoj konzumaciji alkoholnih pića i mliječnih proizvoda, 3. smanjenom unosu mesa, te visokom unosu 4. mahunarki, 5. voća, 6. povrća, 7.žitarica, 8. orašastih plodova i 9. ribe.

Izvor: Archives of General Psychiatry, Vol 66, October 2009

Pošalji prijatelju na email

Komentari