Datum objave: 07. 10. 2009.

Istraživanje provedeno u Španjolskoj je pokazalo kako mediteranski stil prehrane može smanjiti izglede za pojavu depresije.

Podaci prikupljeni od oko 10000 ispitanika sugeriraju kako osobe čija se prehrana sastoji od visokog udjela voća, povrća i žitarica uz vrlo malo crvenog mesa, imaju oko 30% manji rizik za depresiju.

Za mediteranski način prehrane je karakterističan i umjereni unos alkohola i mliječnih proizvoda, te česta konzumacija mononezasićenih masnih kiselina prisutnih u maslinovom ulju.

Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Las Palmasu i Navarri je trajalo 4,5 godine, a rezultate je objavio Journal of the American Medical Association.

Na učinak mediteranske prehrane glede smanjenja rizika za depresiju nisu utjecali čimbenici poput životnog stila, bračnog statusa, broja djece ili karakteristika ličnosti ispitanika.

Poznato je kako mediteranska prehrana smanjuje izglede za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a proteini s upalnim procesima koji utječu na bolesti srca su povezani i s depresijom, napominju istraživači.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari