Datum objave: 09. 10. 2015.

Prema novom talijanskom istraživanju objavljenom u časopisu Gut, vegetarijanska i mediteranska prehrana povoljno djeluju na crijevnu mikrofloru budući da crijevne bakterija potiču na proizvodnju korisnih kratkolančanih masnih kiselina.

Inače, kratkolančane masne kiseline ključne su za zdravlje stanica sluznice debelog crijeva te imaju antikarcinogeni i protuupalni učinak.

U istraživanju je sudjelovalo 153 vegana, vegetarijanaca i svejeda, a kako bi se ispitala aktivnost crijevne mikroflore, od ovih ispitanika su prikupljeni uzorci stolice i urina.

Nakon analize uzoraka primijećeni su različiti obrasci mikrobne aktivnosti s obzirom na način prehrane.

Vegetarijanci, posebice vegani, u mikroflori su pokazali veću zastupljenost bakterija koljena Bacteroidetes, dok su oni koji su uglavnom konzumirali hranu životinjskog podrijetla, pokazali veću zastupljenost bakterija koljena Firmicutes.

Kod vegetarijanaca i vegana primijećene su i više razine kratkolančanih masnih kiselina, no ovo je zapaženo i kod svejeda koji su slijedili principe mediteranske prehrane. Tako se ispostavilo da na veću proizvodnju kratkolančanih masih kiselina više utječe veći unos prehrambenih vlakana nego sama odsutnost konzumacije hrane životinjskog podrijetla.

Mediteranski način prehrane povezan je i s manjom mikrobnom produkcijom trimetilamin-oksida, što je povoljno budući da je ova tvar povezana s negativnim učinkom na kardiovaskularni sustav.

Pošalji prijatelju na email

Komentari