Datum objave: 11. 02. 2009.

Osobe starije životne dobi koje se pridržavaju režima mediteranske prehrane imaju bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.

Prehrana bogata voćem, povrćem, ribom i maslinovim uljem gotovo za trećinu smanjuje izglede za poteškoće s pamćenjem i koncentracijom, a povezana je i s 43-48% manjim rizikom za razvoj Alzheimerove bolesti, objavili su istraživači s Columbia University u New Yorku.

Znanstvenici u stručnom časopisu Archives of Neurology dodaju kako je ovakva prehrana već ranije povezana s manjim rizikom obolijevanja od Parkinsonove bolesti, raka te bolesti srca.

U novoj petogodišnjoj studiji je sudjelovalo 1880 ispitanika prosječne dobi 77 godina.

Znanstvenici vjeruju da mediteranska prehrana ima pozitivan utjecaj na funkciju mozga jer je povezana s manjim izgledima za razvoj upalnih procesa i smanjenjem koncentracije kolesterola u krvi.

PLIVAzdravlje

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska,

Komentari