Datum objave: 01. 07. 2010.

Opće je poznato kako su maslinovo ulje i mediteranska prehrana povezani s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ali novo istraživanje nudi objašnjenje i na koji način.

Španjolski znanstvenici su otkrili kako hrana utječe na gene koji se povezuju s procesima ateroskleroze. U istraživanju su sudjelovale 3 skupine dobrovoljaca. Prva je skupina konzumirala tradicionalnu mediteransku prehranu koja je uključivala unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja bogatog polifenolima. Druga se skupina pridržavala mediteranskog načina prehrane, ali je unosila maslinovo ulje siromašno polifenolima. Posljednja skupina ispitanika se pridržavala svog uobičajenog režima prehrane.

Nakon tri mjeseca, znanstvenici su kod prve skupine ispitanika zabilježili smanjenu ekspresiju gena povezanih s aterosklerozom s time da su polifenoli iz maslinovog ulja ostvarili značajan učinak na regulaciju tih gena. Istraživanje je također utvrdilo kako mediteranska prehrana u kombinaciji s ekstra djevičanskim maslinovim uljem može spriječiti oksidaciju lipida i DNK zatim pozitivno djelovati na stanje rezistencije na inzulin, upale, karcinogeneze te sudjelovati u supresiji tumora.

Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pokazuju kako mediteranska prehrana i maslinovo ulje utječu na ljudski organizam značajno više nego što se to dosada mislilo, dodali su autori studije.

Izvor: FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari