Datum objave: 13. 01. 2011.

Mediteranska prehrana koja obiluje povrćem, ribom i maslinovim uljem uz umjeren unos vina, povezana je sa sporijim slabljenjem kognitivnih funkcija kod starijih odraslih osoba, zaključak je studije objavljene u American Journal of Clinical Nutrition.

U studiji je sudjelovalo 3 759 starijih (iznad 65 g) žitelja južnog dijela Chicaga kojima su svake tri godine procjenjivane kognitivne sposobnosti. Sudionici su također ispunili upitnik učestalosti konzumiranja namirnica koji je uključivao 139 različitih namirnica. Na osnovu upitnika istraživači su procijenili kakvoću prehrane, i u kojoj mjeri prehrana sudionika odgovara ili ne odgovara karakteristikama mediteranske prehrane.

Prema rezultatima, nasporije slabljenje kognitivnih sposobnosti imale su osobe čija je prehrana bila „najbliža“ mediteranskoj prehrani, čak i u slučaju kada su se u obzir uzeli čimbenici koji bi mogli utjecati na rezultat, primjerice stupanj obrazovanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari