Datum objave: 18. 01. 2010.

Istraživanje znanstvenika s Katalonskog instituta za onkologiju u Barceloni sugerira kako osobe koje se pridržavaju mediteranskog načina prehrane imaju manji rizik obolijevanja od raka želuca.

American Journal of Clinical Nutrition dodaje kako je rak želuca drugi najčešći uzrok smrti među karcinomima u svijetu.

U novoj studiji su korišteni podaci prikupljeni u 10 europskih zemalja od 485000 ispitanika u dobi između 35 i 70 godina.

Utvrđeno je kako osobe čija prehrana u najvećoj mjeri sadrži voće, povrće, ribu, žitarice i maslinovo ulje, uz relativno mali udio crvenog mesa i mliječnih proizvoda, imaju u prosjeku 33% manji rizik da će oboljeti od raka želuca.

Znanstvenici upozoravaju kako samo 23% pacijenata živi još 5 godina nakon što im je dijagnosticirana ova bolest.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari