Mediteranska prehrana smanjuje stopu smrtnosti
Osobe dobne skupine između 70 i 90 godina, čija prehrana je najbliža modelu mediteranske prehrane i čiji se životni stil može definirati kao «zdrav», imaju za više od 50% manju stopu smrtnosti koja može biti rezultat različitih bolesti..
S obzirom na činjenicu da se čimbenici koji negativno utječu na životni vijek nagomilavaju tijekom cijeloga života, posebno je važno prihvatiti model prehrane i životnih aktivnosti koje će maksimalno povećati šanse za zdravo starenje. Prehrambene navike i životni stil povezane su sa smrtnošću koja može biti rezultat različitih bolesti i stanja, a u prvnom redu to su koronarne bolesti srca, kardiovaskularne i karcinogene bolesti.
U multinacionalnoj studiji u kojoj je sudjelovalo 11 europskih zemalja, ispitivao se utjecaj pojedinačnih i kombiniranih čimbenika na rizik od smrti usljed različitih uzroka. Ispitivao se utjecaj:
U studiji je sudjelovalo 1507, u vrijeme početka studije zdravih, muškaraca i 832 žene.
Za pojedinačne čimbenike rezultati kažu sljedeće: usvajanje modela mediteranske prehrane povezano sa za 23% manjim rizikom od smrti svih uzroka; umjeren unos alkohola isti rizik smanjuje za 22%; tjelesna aktivnost za 37% i nepušenje za 35%.
Kada se promatrao utjecaj svih čimbenika zajedno, pokazano je da kombinacija svih četiriju čimbenika smanjuje stopu smrtnosti svih uzroka za 65%, točnije, za 60% rizik od smrti uzrokovane karcinogenim bolestima, za 61% rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima i za 64% rizik od smtri uzrokovane koronarnim bolestima srca.
JAMA. 2004;292:1433-1439.