Vitaminoteka

Datum objave: 28. 12. 2016.

Pokusi provedeni na miševima na Sveučilištu u Alabami ukazali su na činjenicu da u starijoj životno dobi prehrana bogata mastima može dovesti do zastoja srca uslijed srčanog udara.

Najznačajnija posljedica zastoja srca nerješiva je upala srčanog mišića. Nakon oštećenja tkiva, kao što je odumiranje mišićnog tkiva kod srčanog udara, tijelo reagira stvarajući korisnu upalu kojom se uklanjaju mrtve stanice i popravlja oštećeno područje. Kod zdravog zarastanja upalno stanje nestaje, a slijedi proces zacjeljivanja u koji su uključeni određeni lipidi zaduženi za suzbijanje upala.

Znanstvenici su u svojim istraživanjima otkrili da kombinacija starosti i visoke razine omega-6 masnih kiselina u prehrani miševa može dovesti do upale srčanog mišića, što nije bio slučaj kod miševa koji su konzumirali hranu s manje masnoća.

Miševi koje su znanstvenici hranili omega-6 masnim kiselinama imali su manjak lipida za suzbijanje upala jer su im nedostajali enzimi koji ih stvaraju iz omega-3 masnih kiselina. S druge strane su pak imali previše imunosnih stanica odgovornih za stvaranje upalnog stanja te češća oštećenja bubrega i povišene razine citokina, proteina koji su također odgovorni za razvoj upalnog stanja.

Stoga su znanstvenici zaključili da se nakon srčanog udara kod miševa koji imaju pretjerani unos masnih kiselina povećava signalizacija proteina koji uzrokuju upalna stanja. Posljedica toga je da se signalna mreža između srca i slezene te srca i bubrega dovodi u nepopravljivu situaciju.

Bitno je napomenuti da je tipična zapadnjačka prehrana bogata omega-6 masnim kiselinama, dok mediteranska prehrana zbog manjeg udjela mesa ima mnogo veći udio omega-3 masnih kiselina. Upravo zbog toga osobe s mediteranskim tipom prehrane imaju manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Izvor: Aging

Pošalji prijatelju na email

Komentari