Maja Biličić

Datum objave: 26. 07. 2017.

Sve veći broj osoba odlučuje se slijediti mediteransku prehranu jer njome mogu smanjiti rizik od pojave staračke slabosti (krhkosti) u starijoj dobi, pa se tako istovremeno smanjuje i učestalost njihovih posjeta liječnicima i ljekarnicima.

Znanstvenici su stoga odlučili provesti istraživanje utjecaja ove jednostavne i blagotvorne prehrane na zdravlje i rizik od pojave krhkosti kod osoba starije dobi. Istraživanje je trajalo od 2009. do 2010. godine, a provedeno je na 560 vitalnih sudionika starijih od 75 godina te je ponovljeno dvije godine kasnije. Ispitanici su morali ispuniti upitnike o tome koliko se pridržavaju mediteranske prehrane.

Rezultati su pokazali da je dvije godine nakon prvog istraživanja staračku slabost razvilo 79 ispitanika (14%). Ispitanici koji nisu slijedili mediteransku prehranu pokazali su znakove usporenosti i gubitka mišićne snage te su se vrlo rijetko bavili tjelesnom aktivnošću. U usporedbi s njima, oni koji su je strogo slijedili imali su značajno smanjeni rizik od pojave staračke slabosti (68%).

Znanstvenici tvrde da mediteranska prehrana može spriječiti i izliječiti mnoge bolesti, a kao dodatke ovakvoj prehrani preporučuju i multivitaminske pripravke koji bi nadomjestili moguće nedostatke hranjivih tvari te nadalje poboljšali zdravlje.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana, stariji,

Komentari