Antonia Vlašić

Datum objave: 06. 05. 2022.

Novo istraživanje pokazalo je kako provođenje mediteranske prehrane smanjuje rizik od preeklampsije kod trudnica za 20%.

Preeklampsija je poremećaj u trudnoći koji obuhvaća nagli i visoki porast krvnog tlaka te pojačan gubitak proteina putem bubrega. Može uzrokovati vrlo ozbiljne komplikacije u trudnoći, kao što su smrt majke i fetusa te prijevremeni porod. Znanstvenici su u novoj studiji proučavali utjecaj mediteranske prehrane, koja se već dugo povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, na rizik od preeklampsije kod trudnica.

U novom istraživanju sudjelovalo je 8 507 žena koje su između 1999. i 2014. godine sudjelovale u studiji pod nazivom Boston Birth Cohort, koja je proučavala povezanost genetskih i okolišnih čimbenika s prijevremenim porodom. Sve ispitanice nakon poroda trebale su ispuniti upitnik koji je sadržavao pitanja vezana uz učestalost konzumacije namirnica koje se uklapaju u mediteranski tip prehrane tijekom trudnoće. Na temelju odgovora ispitanicama su dodjeljivani bodovi te su podijeljene u tri skupine, s tim da je veći broj bodova označavao i veću učestalost konzumacije namirnica koje spadaju u mediteransku prehranu. Važno je napomenuti kako je 10% od ukupno ispitanih žena razvilo je preeklampsiju.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ispitanice koje su tijekom trudnoće provodile mediteranski način prehrane imale su za 22% do 28% smanjen rizik od razvoja preeklampsije.

Nadalje, ispitanice koje su u trudnoću ušle s povišenim krvnim tlakom imale su devet puta veći rizik od razvoja preeklampsije u odnosu na ispitanice koje nisu imale povišeni krvni tlak. Također, dvostruko povećan rizik imale su i ispitanice s dijabetesom i prekomjernom tjelesnom masom.

Autori smatraju kako su rezultati ove studije od iznimne važnosti jer pokazuju kako provođenje mediteranske prehrane, osim što smanjuje komplikacije u trudnoći, općenito smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka, visoke razine lipida u krvi i srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara.

Izvor: Journal of the American Heart Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari