Prema studiji objavljenoj u časopisu Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences mediteranska prehrana ima brojne pozitivne učinke na zdravlje u starijih.
Naime, istraživanje provedeno na 7,447 ispitanika (muškarci od 55 do 80, a žene od 60 do 80 godina) koji su bili na mediteranskoj dijeti obogaćenoj djevičanskim maslinovim uljem, orašastim plodovima ili na dijeti s niskim unosom masti pokazalo je utjecaj na učestalost hiperuricemije odnosno gihta.
Hiperuricemija se povezuje s metaboličkim stresom, dijabetesom tipa 2, kardiovaskularnim bolestima te smrtnosti. Definira se kao razina mokraćne kiseline u krvi većom od 7mg/dl u muškaraca te 6mg/dl u žena.
Rezultati istraživanja su pokazali da pridržavanje mediteranskoj prehrani dovodi do smanjenog rizika od hiperuricemije. Također, smanjenim unosom crvenog mesa dolazi do smanjenog rizika od hiperuricemije za 23%.
Unosom ribe i školjkaša povećava se učestalost hiperuricemije, kao i s unosom više od 7 čaša vina na tjedan.
Autori su istaknuli da zahvaljujući protuupalnom djelovanju te povećanim sadržajem antioksidansa mediteranska prehrana može igrati važnu ulogu u smanjanju rizika od gihta.