Istraživanje objavljeno u časopisu The Annals of Internal Medicine proučavalo je utjecaj mediteranske prehrane na starenje. Mediteranska prehrana karakteristična je po visokom unosu namirnicama biljnog porijekla i ribe te smanjenom unosom crvenog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda i procesiranih namirnica.
Studija je provedena na 10 670 žena od 1984. do 1986.godine prilikom čega su ispitanice (50 do 60 godina) ispunile anketu o učestalosti konzumacije namirnica. Nadalje, 15 godina kasnije ispitanice su ispunile anketu o prehrambenim i životnim navikama.
Rezultati studije su pokazali da su osobe koje su imale prehranu sličniju mediteranskoj ujedno imale dulji životni vijek Nadalje, nisu bolovale od kroničnih bolesti poput karcinoma, Parkinsonove bolesti i dijabetesa tipa 2. Također, u ispitanica nisu nađena nikakva kognitivna oštećenja ili mentalne poteškoće.
Autori studije zaključili su da primjenom mediteranske prehrane u svakodnevnom životu, a posebice tijekom srednje životne dobi poboljšavamo kvalitetu života, produljujemo životni vijek te zdravo starimo.