Datum objave: 27. 05. 2013.

Rezultati proizašli iz PREDIMED (“Prevención con dieta mediterránea“) studije upozoravaju na važan utjecaj koji mediteranska prehrana ima u odnosu na niskomasne dijete na zdravlje mozga starijih osoba. U ovoj studiji sudjelovale su 522 osobe dobi 55 do 80 godina. Ispitanici nisu imali kardiovaskularnih problema no imali su povećani rizik od njihove pojave. Podijeljeni su u tri grupe: jedna grupa konzumirala je mediteransku prehranu s dodanim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, druga mediteransku prehranu s orašastim plodovima te treća koja je primjenjivala niskomasnu dijetu.

Studija je trajala 6 i pol godina tijekom kojih su ispitanici svaka 3 mjeseca imali liječničke preglede, provjeravao se način prehrane te su podvrgnuti testovima za utvrđivanje kognitivnih funkcija; Mini-Mental State Examination (MMSE) i Clock Drawing Test (CDT). Rezultati su pokazali da u grupama koje su bile na mediteranskoj prehrane je došlo do rijeđe pojave blažih kognitivnih oštećenja te demencije nego u grupi koja je primjenjivala niskomasnu dijetu. Autori ističu kako su ispitanici na mediteranskoj prehrani imali bolje rezultate na provedenim testovima te da sve više rezultata studija upravo podupiru primjenjivanje mediteranske prehrane kao strategije za održavanje dobrog zdravlja mozga.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari