Lora Štrbac

Datum objave: 15. 12. 2023.

Mediteranska prehrana, poznata po obilju žitarica, voća, povrća i umjerenom unosu mesa, prepoznaje se širom svijeta kao način prehrane koji znatno smanjuje rizik od srčano-žilnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. No, postavlja se pitanje može li ovaj prehrambeni obrazac poboljšati učinak fitosterola na snižavanje razine kolesterola u krvi i time dodatno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Biljni steroli su prirodni spojevi koji djeluju na smanjenje razine lipida u krvi putem različitih mehanizama, uključujući smanjenje apsorpcije kolesterola iz crijeva. Ipak, odgovor pojedinaca na uzimanje biljnih sterola u obliku dodataka prehrani može se razlikovati.

Većina dokaza koji povezuje biljne sterole s rizikom od srčanih bolesti potječe iz kliničkih ispitivanja provedenih u Sjevernoj Americi te sjevernoj i srednjoj Europi. U ovim regijama, konzumacija mesa i mliječnih proizvoda često je visoka, dok u prehrani nedostaje cjelovitih žitarica, voća i povrća. Unatoč tome, učinak dodataka prehrani s fitosterolima na pojedince koji prate mediteransku prehranu još nije potpuno istražen, iako se ova vrsta prehrane često preporučuje za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Dodatno, većina prethodnih kliničkih ispitivanja uglavnom su testirala funkcionalnu hranu obogaćenu fitosterolima, koju je trebalo uzimati više puta dnevno, uz stroge smjernice za skladištenje i konzumaciju kako bi se sačuvala njena kvaliteta i nutritivna vrijednost.

Kako bi upotpunili prazninu u postojećim istraživanjima, istraživači su 2022. godine proveli dvostruko slijepo, placebom kontrolirano, randomizirano kliničko ispitivanje pod nazivom DESCO (Prehrana i biljni steroli u kontroli kolesterolemije). Osnovni cilj ovog istraživanja bio je istražiti učinke fitosterola u obliku dodataka prehrani na smanjenje razine LDL kolesterola, poznatog kao "loš kolesterol", kod pojedinaca koji prakticiraju mediteransku prehranu. Ispitivanje je obuhvatilo 50 talijanskih sudionika s blagom do umjerenom hiperkolesterolemijom.

Nakon 3 tjedna ispitivanja, primjena dodataka s fitosterolima rezultirala je značajnim poboljšanjem razine ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i apolipoproteina B-100 u krvi u usporedbi s početnim vrijednostima. Također, smanjenje ovih parametara bilo je značajno veće u usporedbi s placebo skupinom.

Stoga, istraživači zaključuju da su dodaci s fitosterolima učinkoviti u snižavanju razine kolesterola kod osoba koje slijede mediteransku prehranu, ukazujući na potencijalnu sinergiju između fitosterola i mediteranske prehrane u smanjenju rizika od srčano-žilnih bolesti.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari