Datum objave: 06. 06. 2010.

Istraživanje grčkih znanstvenika je pokazalo da mediteranski način prehrane uz prevenciju razvoja bolesti srca može pozitivno utjecati i na zdravlje pacijenata kojima su već dijagnosticirane bolesti srca.

Mediteranska prehrana se oslanja na velike količine voća, povrća, ulja proizvedena od povrća, mliječne proizvode s malim udjelom masti, proizvode od integralnih žitarica i ribu.

Istraživači sa sveučilišta u Ateni dodaju kako je ovaj način prehrane u nekim ranijim studijama povezivan i sa smanjenjem rizika obolijevanja od nekih oblika raka.

U novom istraživanju je sudjelovalo oko 1000 pacijenata koji su pretrpjeli srčani udar ili su imali snažne bolove u prsima.

Pokazalo se kako je mediteranska prehrana povezana s 40 do 50% manjim rizikom za još jedan srčani udar ili ponovnu pojavu bolova u prsima u dvije godine nakon izlaska iz bolnice, piše American Journal of Clinical Nutrition.

Rizik za ponovne poteškoće je padao proporcionalno s povećavanjem stupnja pridržavanja mediteranske prehrane, napominju znanstvenici.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari