Ela Lučić

Datum objave: 22. 02. 2021.

Rezultati nove studije pokazali su snažnu povezanost između pridržavanja MIND prehrane (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) i mediteranske prehrane s kasnijim nastankom Parkinsonove bolesti.

Analizirajući podatke o prehrani 167 ispitanika s Parkinsonovom bolešću, istraživači su otkrili kako se pridržavanje MIND prehrane podudaralo s kasnijim početkom bolesti – do 17,4 godine za žene.

Pokazalo se kako je kod muškaraca mediteranska prehrana imala najznačajniji utjecaj, odgađajući nastanak Parkinsonove bolesti do 8,4 godine.

Razlike između ove dvije vrste prehrane vrlo su suptilne: MIND prehrana uključuje unos zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća i peradi te izbjegavanje konzumacije pržene hrane i slatkiša, dok se mlijeko, krumpir i voće konzumiraju u malim količinama.

Različit utjecaj ovih dviju vrsta prehrane na muškarce i žene vrijedan je pažnje jer su otprilike dvije trećine osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti muškarci. Smatra se da mediteranski način prehrane jednim dijelom povećava broj bakterija u crijevima koje djeluju protuupalno.

Promjene u sastavu mikrobiote crijeva povezane su s većinom poznatih neurodegenerativnih bolesti, ali zanimljivo je kako su promjene uočene kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću vjerojatno najdosljednije među svim dosadašnjim rezultatima. Parkinsonova bolest povezana je s nizom probavnih simptoma koji se obično počinju javljati desetljećima prije dijagnoze bolesti. Te rane promjene u crijevima mogle bi biti presudne za razumijevanje temeljnih uzroka Parkinsonove bolesti.

Ovo otkriće snažne povezanosti između vremena odgođenog početka Parkinsonove bolesti i prehrambenih navika ukazuje na to kako prehrambene strategije mogu biti učinkovito sredstvo za odgađanje pojave bolesti.

Izvor: Movement Disorders

Pošalji prijatelju na email

Komentari