Vitaminoteka

Datum objave: 11. 12. 2013.

Švedska studija provedena na 21 ispitaniku zaključila je kako je mediteranska prehrana bez doručka najpogodniji tip prehrane za dijabetičare tipa 2. 

Naime, ispitanici su bili podijeljeni u grupe koje su imale niskomasnu, niskougljikohidratnu ili mediteransku prehranu. Prema opisanom redoslijedu vrsta prehrana, razlike u sadržaju ugljikohidrata bile su 55, 20 ili 37 % od ukupnog energetskog unosa. Također, ispitivao se učinak više manjih obroka i jednog većeg na razinu glukoze u krvi.

Zanimljivost studije je svakako da je mediteranska prehrana sadržavala doručak od isključivo šalice kave. Nadalje, tijekom ručka su ispitanici konzumirali crveno vino (150 mL žene, a muškarci 200 mL).

Rezultati studije pokazali su kako mediteranska prehrana s unosom vina i jednim većim obrokom nije povećavala razinu glukoze u krvi u odnosu na niskomasnu prehranu.

Također, utvrđeno je da prehrana s niskim unosom ugljikohidrata manje povećava razinu glukoze u usporedbi s prehranom s niskim unosom masti. Temeljem rezultata, znanstvenici tvrde kako je za dijabetičare tipa 2 optimalna mediteranska prehrana bez doručka te naglašavaju važnost ne samo rasporeda obroka tijekom dana nego i sadržaja makronutrijenata za oboljele.

Izvor: Linköping University

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, mediteranska prehrana,

Komentari