Vitaminoteka

Datum objave: 09. 11. 2015.

Poznato je da mediteranska prehrana može pomoći u prevenciji mnogih raširenih bolesti, a u novom istraživanju ispitan je i njen utjecaj kod smanjenja volumena mozga, odnosno gubitka moždanih stanica koji se opaža tijekom starenja.

U istraživanju je sudjelovalo 674 starijih osoba prosječne dobi od 80 godina. Ovi ispitanici ispunili su upitnik o prehrambenim navikama na temelju kojeg su zatim bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina uključivala je one čija se prehrana podudarala s principima mediteranske prehrane, dok su u drugu bili svrstani oni čija prehrana nije bila slična mediteranskom tipu.

Procjene snimki mozga pokazale su da su ispitanici koji su slijedili mediteransku prehranu, imali oko 13,11 mm3 veći volumen mozga od onih koji nisu. Budući da su primijećene razlike ekvivalentne promjenama koje se kod starijih osoba uobičajeno primijete tijekom perioda od oko pet godina, moglo bi se reći kako mediteranska prehrana može „pomladiti“ mozak za pet godina.

Dodatne analize pokazale su i kako određeni obrasci unutar mediteranske prehrane više doprinose pomlađivanju mozga od drugih. Primjerice, zamijećeno je da konzumacija 3-5 porcija ribe tjedno i manje od 100 g mesa dnevno štiti od gubitka stanica mozga ekvivalentnog čak tri do četiri godine starenja.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email

Komentari