Vitaminoteka

Datum objave: 18. 08. 2014.

Mediteranska prehrana povezuje se s brojnim zdravstvenim dobrobitima, no prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Gerontology, čini se da njen utjecaj na kognitivno propadanje ovisi o rasnoj pripadnosti.

U istraživanju su obrađeni podaci 2 326 osoba starije životne dobi (70-79 godina), sudionika američkog kohortnog istraživanja Health ABC koje je trajalo osam godina. Ispitanicima su prvo izračunati tzv. MedDiet bodovi koji su odredili u kojoj mjeri njihove prehrambene navike odgovaraju principima mediteranske prehrane. Zatim je ispitana veza MedDiet bodova i rezultata testova provedenih u više navrata tijekom osmogodišnjeg istraživanja kojima su se ispitivale njihove kognitivne sposobnosti.

Rezultati su pokazali značajnu razinu povezanosti visokog stupnja slijeđenja principa mediteranske prehrane i sporijeg kognitivnog propadanja kod starijih crnaca. Zanimljivo, ista povezanost nije zapažena kod starijih bijelaca.

Ovo istraživanje prvo je koje je pokazalo moguću rasno specifičnu povezanost mediteranske prehrane i kognitivnog propadanja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari