Vitaminoteka

Datum objave: 31. 10. 2014.

Španjolski znanstvenici su u studiji nedavno objavljenoj u časopisu Canadian Medical Association Journal, ispitali utjecaj mediteranske prehrane na metabolički sindrom.

Studija je bila provedena na muškarcima i ženama dobi 55-80 godina koji su imali povećani rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava. Zadatak ispitanika bio je slijediti jedan od tri zadana načina prehrane – prehranu s niskim udjelom masti, mediteransku prehranu s dodatkom maslinovog ulja ili mediteransku prehranu s dodatkom orašastog voća. Navedene prehrane slijedili su u prosjeku 4,8 godina.

Analizom rezultata primijećeno je da je među ispitanicima koji su slijedili obje podvrste mediteranske prehrane, u usporedbi s onima na niskomasnoj prehrani, smanjen broj abdominalno pretilih. Ispitanici koji su slijedili principe mediteranske prehrane uz dodatak maslinovog ulja, pokazali su i smanjenje razine glukoze u krvi.

Među ispitanicima koji su na početku studije pokazivali znakove metaboličkog sindroma, primijećena je veća vjerojatnost povlačenja ovog poremećaja ukoliko su slijedili principe mediteranske prehrane. S druge strane, mediteranska prehrana, u usporedbi s niskomasnom prehranom, nije pokazala učinak na smanjenje pojavnosti novih slučajeva metaboličkog sindroma.

Budući da razlike u smanjenju tjelesne mase ili energetske potrošnje nisu bile primijećene među ispitanicima svih triju skupina, zaključeno je da su primijećeni blagotvorni učinci, prije svega, posljedica promjena prehrambenih obrazaca.

Pošalji prijatelju na email

Komentari