Datum objave: 23. 12. 2014.

Mediteranska prehrana povezuje se s boljim zdravljem kardiovaskularnog sustava, stoga se pretpostavlja da bi mogla pomoći i muškarcima s erektilnom disfunkcijom.

U novom istraživanju grčih znanstvenika ispitano je imaju li ispitanici s erektilnom disfunkcijom koji slijede mediteransku prehranu, manja oštećenja srca i krvnih žila.

Ispitanike istraživanja činilo je 75 muškaraca s erektilnom disfunkcijom, prosječne dobi 56 godina, koji su prema prehrambenim navikama bili podijeljeni u tri skupine – skupinu koja je slijedila principe mediteranske prehrane u velikoj, srednjoj, odnosno, maloj mjeri. Stanje kardiovaskularnog sustava bilo im je procijenjeno mjerenjem stupnja progresije ateroskleroze te određivanjem dijastoličke funkcije i mase lijeve klijetke srca.

Rezultati su pokazali da ispitanici koji slijede mediteransku prehranu imaju znatno manje oštećenu funkciju srca i krvnih žila te se pretpostavlja da posljedično imaju i niži rizik od srčanog i moždanog udara.

Autori navode da erektilna disfunkcija u većini slučajeva nije posljedica starenja, već upozorenje koje ukazuje na ugroženo kardiovaskularno zdravlje. Napominju da 80 % slučajeva navedene disfunkcije uzrokuju upravo krvožilna oštećenja.

Izvor: EuroEcho-Imaging 2014

Pošalji prijatelju na email

Komentari