Datum objave: 19. 01. 2008.

Rezultati studije objavljene u najnovijem broju časopisa Thorax pokazuju da trudnice koje tijekom trudnoće konzumiraju mediteransku prehranu pružaju zaštitu svom budućem djetetu od atopije i simptoma karakterističnih za astmu poput teškog disanja.

U studiji je sudjelovalo preko 500 trudnica odnosno 460 njihove djece nakon što je navršilo 6 i pol godina. Prehrambene navike trudnica i šestogodišnjaka utvrđene su pomoću upitnika učestalosti unosa hrane. Roditelji su ispunili i upitnik o eventualnim alergijskim reakcijama njihove djece. Uz to, djeca su testirana na uobičajne alergene.

Unos povrća više od 8 puta tjedno, ribe 2 do 3 puta tjedno, te mahunarki barem jedno tjedno u budućih majki se pokazalo učinkovito u ublažavanju teškog disanja i simptoma atopije u djeteta. S druge strane, visoki unos crvenog mesa (više od 3 puta tjedno) imalo je upravo suprotan učinak.

Autori studije vjeruju da su visok sadržaj antioksidansa i omega-3 masnih kiselina zaslužni za blagotvorni učinak mediteranske prehrane na zdravlje djeteta.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari