Mediteranska prehrana 1961. i 40 godina kasnije
Koje su se promjene s obzirom na najvažnije karakteristike mediteranske prehrane u periodu od 1961. i 2001. godine dogodile u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Alžiru, Maroku, Tunisu i Turskoj?..
U europskim mediteranskim zemljama povećala se opskrba voćem i povrćem, međutim, također se povećala i opskrba mesom i mliječnim proizvodima, dok se potrošnja vina i proizvoda od žita smanjila.
Tijekom 1990-ih najbliži tradicionalnoj mediteranskoj prehrani su bili Grci; u Italiji i Španjolskoj se zadržala visoka dostupnost voća i povrća i maslinovog ulja, ali je značaj nekih drugih tipičnih namirnica za mediteransku prehranu blijedio.
I Turci su sadržali tradicionalni obrazac hranjenja s izuzetkom za potrošnju maslinovog ulja koja se smanjila.
U Francuskoj prevladava zapadnjački odabir hrane s obiljem namirnica životinjskog podrijetla i malo maslinovog ulja.
Dakle, tijekom protekla 4 desetljeća mediteranska prehrana je potpala pod utjecaj Zapada, posebno u europskim zemljama ove regije.
Izvor: Public Health Nutrition