Prehrana nove generacije talijanskih obitelji više ne nalikuje na mediteransku jer zbog visokih cijena jedu sve manje voća, povrća i ribe, a sve više tjestenine i riže.
Studija iz 2000. godine zabilježila je kako je od svih ispitanih obitelji gotovo 50 posto pripadalo „tradicionalnim“ po pitanju prehrane, odnosno jeli su obilje voća, povrća i ribe. Međutim, studija iz 2009. godine je zabilježila pad broja tih obitelji na 36 posto, dok je s druge strane porastao broj „štedljivih“ obitelji sa 4 na 20 posto. „Štedljive“ obitelji karakterizira viši unos jeftinijih namirnica više energetske vrijednosti poput riže, tjestenine i kruha. Prosječna talijanska obitelj je prije 13 godina trošila oko 530 eura mjesečno na hranu po osobi, dok novije generacije troše oko 480 eura. Znanstvenici su zaključili kako promjene prehrambenih navika, uvjetovane ekonomskom krizom, kreću u smjeru suprotnom od onog koje preporuča talijansko Ministarstvo zdravstva. Gotova jeftina hrana ima niži sadržaj nutrijenata poput vlakana, vitamina i minerala, a viši sadržaj zasićenih masti, natrija, umjetnih bojila i šećera od neprocesirane hrane.
U istraživanju je sudjelovalo oko 600 mladih obitelji čija je glava obitelji u dobi između 18 i 29 godina, a zadatak ispitanika je bio tijekom tjedan dana bilježiti svu kupljenu hranu.
Izvor: Appetite