Maja Biličić

Datum objave: 23. 03. 2018.

Posljednjih je godina uzgoj medicinskog kanabisa sve rasprostranjeniji, a mnogo ga češće konzumira i starija populacija. Znanstvenici su stoga proveli istraživanje koje će im pomoći utvrditi sigurnost i učinkovitost liječenja medicinskim kanabisom u starijoj dobi.

U istraživanju je sudjelovalo 2736 ispitanika starijih od 65 godina koji su medicinski kanabis dobivali od siječnja 2015. godine do listopada 2017. godine, najčešće zbog boli ili karcinoma. Ispunili su upitnik u kojem su se procjenjivale razina boli, kvaliteta života i moguće nuspojave nakon 6 mjeseci njegova uzimanja.

Rezultati ispitivanja ukazali su na poboljšanje stanja kod 93,7% ispitanika nakon 6 mjeseci konzumiranja medicinskog kanabisa, a razina boli s broja 8 na skali od 0-10 smanjila se na čak 4.

Također, istraživanje je pokazalo da je 18,1% ispitanika nakon 6 mjeseci konzumiranja medicinskog kanabisa prestalo upotrebljavati opioidne analgetike ili u najmanju ruku smanjilo njihovu dozu. Najčešći oblici nuspojava bili su vrtoglavica i suha usta.

Znanstvenici su na temelju ovog istraživanja zaključili da je konzumiranje medicinskog kanabisa u terapijske svrhe kod osoba starije dobi sigurno i djelotvorno. Povrh toga, može smanjiti i prečesto uzimanje drugih lijekova, uključujući analgetike.

Izvor: PubMed

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: medicinski kanabis, stariji,

Komentari