Studija iznesena na godišnjem sastanku Američkog kemijskog društva ističe kako se med odlikuje antibakterijskim, antiviralnim i antioksidativnim svojstvima , no prema novim saznanjima može postati i ključnim borcem u bitci protiv rezistencije na antibiotike.
Naime, med ima mogućnost boriti se protiv infekcija na brojnim razinama zahvaljujući različitim karakteristikama poput specifičnog osmotskog tlaka, visoke razine šećera, specifične razine kiselosti te povećane koncentracije polifenola.
Zahvaljujući ovom raznovrsnom „oružju“ bakterije mogu teško razviti rezistentnost na med. Tako primjenom meda, uzimajući u obzir njegove visoke koncentracije šećera, privlačimo vodu iz stanice bakterije te djelujemo na način da ju isušimo te uništimo. Med također utječe na biofilm koje bakterije stvaraju te tako povećava djelovanje konvencionalnih antibiotika. Naime, bakterije na taj način postaju osjetljivije i manje patogene.
Vrlo važna karakteristika meda je povećana koncentracija različitih polifenola prepoznatih po antioksidativnim svojstvima. Antioksidansi povoljno utječu na organizam smanjujući rizik od upalnih procesa koji mogu dovesti do brojnih bolesti.
Ova vrijedna namirnica može uništiti bakterije na raznovrsne načine zbog čega je bakterijama izrazito teško razviti jedinstvenih mehanizam rezistentnosti prema njegovu utjecaju. Time med može pripomoći učinkovitijem djelovanju antibiotika.
Izvor: The American Chemical Society