Ela Lučić

Datum objave: 28. 12. 2020.

Rezultati nereceziranog randomiziranog kontroliranog ispitivanja pokazuju kako su se pacijenti s COVID-19 bolešću, koji su uzimali mješavinu meda i crnog kima (pitome crnjike), oporavljali brže od onih koji su uzimali placebo.

Znanstvenici su pretpostavili kako bi zbog antivirusnih, antimikrobnih i protuupalnih učinaka meda i crnog kima njihova mješavina mogla biti učinkovita u ublažavanju ozbiljnosti bolesti, kontroliranju replikacije virusa i izlječenju bolesnika s COVID-19 bolešću.

U ispitivanje provedeno između svibnja i srpnja 2020. godine bilo je uključeno ukupno 313 pacijenata iz četiri zdravstvene ustanove u Lahoreu u Pakistanu. Od toga je 210 ispitanika kategorizirano kao umjereno teški slučajevi, identificirani kašljem, vrućicom, grloboljom, začepljenjem nosa i otežanim disanjem, dok su 103 ispitanika bili teški slučajevi, identificirani vrućicom, kašljem, upalom pluća i respiratornim smetnjama.

Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 1 g meda i 80 mg crnog kima po kilogramu tjelesne mase dnevno ili placeba tijekom 13 dana. Uz to, svi pacijenti s COVID-19 bolešću primali su standardnu terapiju prema savjetu liječnika, koja je uključivala antipiretičke lijekove, antibiotike, dodatni kisik i mehaničku ventilaciju ukoliko je bilo potrebno. Znanstvenici su svakodnevno procjenjivali kliničke simptome ispitanika tijekom 13 dana te ih podvrgavali PCR testovima kako bi se utvrdila odsutnost simptoma tijekom najmanje 48 sati.

Rezultati su pokazali kako mješavina meda i crnog kima ublažava simptome COVID-19 bolesti tijekom 4 dana kod umjereno teških slučajeva bolesti, odnosno 6 dana kod teških slučajeva bolesti, u usporedbi sa 7 i 13 dana u kontrolnoj skupini.

U skupini koja je uzimala ispitivanu mješavinu, klirens virusa dogodio se 4 dana ranije te je uočeno smanjenje smrtnosti među teškim bolesnicima, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Ukupno 96,26% ispitanika s umjereno teškim oblikom bolesti uspjelo je nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima do 10. dana bolesti, u usporedbi s 68,93% u kontrolnoj skupini. U skupini s težim oblikom bolesti, pacijenti koji su uzimali dodatak prehrani otpušteni su do 10. dana, dok su pacijenti koji su uzimali placebo i dalje bili hospitalizirani te podvrgnuti terapiji kisikom.

Navedeni rezultati pokazuju kako uzimanje mješavine meda i crnog kima promiče klirens virusa, smanjuje ozbiljnost bolesti i smrtnost te je sigurna i učinkovita terapija za umjerene do teške slučajeve COVID-19 bolesti, tvrde znanstvenici.

Izvor: medRxiv

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, crni kim, koronavirus,

Komentari