Maja Biličić

Datum objave: 15. 08. 2017.

Dodaci prehrani sa srednjelančanim trigliceridima (MCT), L-leucin aminokiselinom i vitaminom D3 mogu poboljšati kognitivne funkcije u starijoj dobi, pokazala je nova studija.

U istraživanju je sudjelovalo 38 osoba prosječne dobi 87 godina. Ispitanici su nasumično raspoređeni u tri grupe. Prva grupa bila je kontrolna grupa – nije dobivala dodatke prehrani. Druga je grupa dobivala 1,2 g L-leucina i 20 µg vitamina D3 uz 6 g MCT. Treća je grupa dobivala jednaku količinu L-leucina i vitamina D3, no umjesto MCT-a dobila je 6 g triglicerida dugog lanca (LCT).

Tri mjeseca kasnije, grupa koja je dobivala MCT pokazala je poboljšanje od 11% na ispitu za procjenu kognitivnih funkcija (Mini-Mental State Examination), dok kod grupe koja je dobivala LCT nije uočena promjena. Kod osoba iz kontrolne grupe uočen je pad kognitivnih funkcija od 8%. Na drugom ispitu za procjenu kognitivnih funkcija (Nishimura geriatric rating scale for mental status) kod MCT grupe uočeno je poboljšanje od 31%, dok je kod LTC grupe uočen pad kognitivnih funkcija za 11%, a u kontrolnoj grupi pad od 26%.

S obzirom na rezultate, znanstvenici poboljšanje kognitivnih funkcija pripisuju MCT-u. Stvaranje masnih kiselina srednje duljine lanca (MCFA) iz MCT-a dovodi do brzog stvaranja ketona zaslužnih za sintezu fosfolipida i napajanje mozga. Stoga bi ova kombinacija mogla biti idealan dodatak prehrani za poboljšanje kognitivne funkcije osoba starije dobi.

Izvor: Journal of Nutritional Science and Vitaminology

Pošalji prijatelju na email

Komentari