Vitaminoteka

Datum objave: 01. 06. 2017.

Matičnjak i valerijana su biljke s umirujućim djelovanjem i dugogodišnjom tradicionalnom primjenom za smirenje te kod problema s nesanicom.

Osim za odrasle, matičnjak i valerijana mogu biti od koristi i za djecu mlađu od 12 godina koja su nemirna i imaju poteškoće s usinivanjem.

U studiji objavljenoj 2006. godine u časopisu Phytomedicine ispitana je učinkovitost i podnošenje unosa kombinacije matičnjaka i valerijane kod više od 900 djece. Rezultati su pokazali kako je unos navedene kombinacije biljaka značajno i uvjerljivo smanjio intenzitet simptoma nervoze i nesanice kod djece.

Glavni simptomi nemira i problema s utonućem u san na početku studije su bili karakterizirani kao „umjereno“ do „jakog“ intenziteta, dok su nakon primjene kod većine ispitanika bili reducirani na „blage“ ili „nepostojeće“ simptome. Ukupno je 80 posto ispitanika lakše tonulo u san, dok je kod 70 posto ispitanika došlo do smanjenja intenziteta nemira. Kako znanstvenici tako i roditelji su ocijenili pripravak sa sadržajem valerijane i matičnjaka u koncentracijama od 160 mg i 80 mg učinkovitim i sigurnim za primjenu kod djece.

Izvor: Müller SF, Klement S. A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children. Phytomedicine. 2006; 13(6):383-387.

Pošalji prijatelju na email

Komentari