Vitaminoteka

Datum objave: 06. 04. 2016.

Matičnjak i valerijana su biljke s bogatom poviješću upotrebe kod stanja uznemirenosti, nesanice, stresa.

Matičnjaku se  tako pripisuju umirujuća svojstva poput anksiolitičkih i spazmolitičkih te sposobnost smanjenja stresa. Valerijana također pomaže u opuštanju čime pridonosi mentalnom zdravlju i lakšoj „borbi“ sa užurbanom svakodnevnicom. Dodatno, klinički je dokazano  da valerijana pomaže usnivanje i održavanje normalne kvalitete sna.

Postavlja se pitanje mogu li ove umirujuće biljke slično djelovati i u duetu, a odgovor nam daje studija objavljena 2006. godine u časopisu Phytotherapy Research. U dvostruko-slijepom, placebo kontroliranom, randomiziranom, cross over istraživanju 24 ispitanika je u razmaku od 7 dana dobivalo 600, 1200 odnosno 1800 mg dodatka prehrani koji je sadržavao standardiziranu mješavinu matičnjaka i valerijane. Zadnji tjedan ispitanici su dobili placebo.

Kombinacija ovih umirujućih biljaka u dozi od 600 mg pokazala je anksiolitičko djelovanje i time otvorila put daljnjim istraživanjima koji će potvrditi korist i optimalnu dozu matičnjaka i valerijane kod tjeskobnih stanja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari