Ružica Vukadin

Datum objave: 30. 11. 2021.

Prema novom istraživanju, matcha prah usporava pad kognitivnih sposobnosti uzrokovanog stresom kod mlade populacije.

Matcha prah je hranjivi sastojak bogat polifenolima, vitaminima, mineralnim tvarima, vlaknima, klorofilom te L – teaninom.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj konzumacije matcha praha na kognitivne sposobnosti mlade populacije. U istraživanju je sudjelovalo 42 ispitanika koja su kroz dva tjedna svakodnevno unosili 2 g matcha praha.

Rezultati su pokazali kako svakodnevni unos matcha praha poboljšava kognitive sposobnosti, pogotovo koncentraciju, tijekom ili nakon stresnog stanja.

Istraživači su zaključili kako je interakcija između kofeina i teanina, prirodno prisutnih u matcha prahu odgovorna za taj pozitivni učinak.

Matcha prah koji je korišten u ovoj studiji sadrži oko 50 g L -teanina u dozi od 2 g. Istraživači ove studije predlažu nadopunu matcha praha L – teaninom u količini od 50 do 150 mg kako bi dodatno iskoristili njegove znanstveno dokazane pozitivne učinke na raspoloženje, kvalitetu sna i koncentracije. Također, istraživači predlažu dodavanje i nekih prebiotičkih sastojaka u matcha prah za koje su istraživanja pokazala pozitivan utjecaj na raspoloženje.

Izvor: Nutrition Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kognitivna sposobnost, matcha čaj,

Komentari