Datum objave: 26. 06. 2007.

Zamjena „nezdravih“ masti „zdravima“ smanjuje rizik od kardiovaskulanih bolesti više nego smanjenje količine samih masti, sugerira novo istraživanje.

U istraživanju su sudjelovala 33 volontera podijeljenih u tri skupine. Ispitanici su konzumirali grickalice: ili sa niskim udjelom ukupnih masti ili sa visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina ili sa visokim udjelom ukupnih masti. Nakon 25 dana ispitanici su se međusobno zamijenili, kao i nakon idućih 25 dana, tako da je kroz razdoblje od 75 dana svaki ispitanik konzumirao sve vrste ponuđenih grickalica.

Rezultati su pokazali značajno niže razine ukupnog i LDL kolesterola kada su ispitanici konzumirali grickalice sa visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina odnosno sa niskim udjelom ukupnih masti. Dodatno, grickalice sa visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina su se pokazale najuspješnije u smanjenju razine kolesterola, ali i triglicerida.

Pogrešna je percepcija da su sve grickalice bogate mastima nezdrave, ističu autori studije te nadodaju da unos onih bogatih polinezasićenih masnim kiselinama i siromašnih zasićenim i trans masnim kiselinama znatno poboljšava profil masti u krvi te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari