Istraživanje provedeno od 1986.do 2000. godine na 4,577 ispitanika koji su svake 4 godine ispunjavali anketu učestalosti konzumacije 130 različitih vrsta hrane i pića, promatralo je utjecaj različitih vrsta masnoća na smrtnost od karcinoma prostate.
Studija je pokazala da su muškarci zamjenom masnoća životinjskog porijekla s biljnim porijeklom imali 29% smanjenu smrtnost od karcinoma prostate te smanjenu opću smrtnost za 26%.
Rezultati istraživanja suprotna su dosadašnjim preporukama koje potiču općenito smanjenje masnoća u prehrani. Rezultati studije ističu kako bi prehrana oboljelih od karcinom prostate trebala sadržavati niži kalorijski unos od ugljikohidrata koje je potrebno zamijeniti uljima te orašastim plodovima. Također, autori ističu kako važnu ulogu imaju zdrave prehrambene navike, normalna tjelesna masa te redovita tjelesna aktivnost.
S obzirom da je ovo prva randomizirana studija navedenog karaktera potrebna su daljnja istraživanja.
Studija je objavljena u časopisu JAMA International Medicine.