Prehrana (pre)bogata mastima – osim niza štetnih učinaka na krvožilni sustav, nosi i negativni predznak za mentalne funkcije te mišićnu izdržljivost.
Istraživanje koje je skupina oxfordskih znantvenika provela na eksperimentalnim životinjama pokazalo je kako je svakodnevni prehrambeni režim u kojem su više od 55% energije osiguravale masti doveo do značajnog smanjenja izdržljivosti i mentalnih funkcija. Izdržljivost je pala za 50% u svega desetak dana takve prehrane, dok su kognitivne funkcije bile oslabljene za otprilike 15%.
Taj se učinak pripisuje tzv. «rasparujućem proteinu» koji se uslijed takvog prehrambenog režima pojačano nakuplja u stanicama srčang i tjelesnih mišića te onemogućava normalan proces staničnog iskorištavanja energije.
U povećanom su riziku pojedicni koji pate od mateboličkih poremećaja, ali i «zdravi» pojedinci čiju okosnicu prehrane predstavlja «junk food».
Izvor: Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, August 2009