Masne kiseline – zaštita od Parkinsonove bolesti

Datum objave: 05. 07. 2005.

Prema istraživačima iz Nizozemske, visok unos jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina može smanjiti rizik za razvoj Parkinson-ove bolesti.. Obje vrste masnih kiselina sastavni su dio živčanih stanica, a poznato je da imaju neuroprotektivno, antioksidativno i protuupalno djelovanje.
Cilj nizozemskih istraživača bio je utvrditi utječe li konzumacija nezasićenih masnih kiselina na rizik od Parkinson-ove bolesti.
Studija, koja je trajala 6 godina, je uključila 5 289 osoba starijih od 55 godina koji na početku studije nisu imali problema sa demencijom niti su imali dijagnosticiranu Parkinson-ovu bolest.
Tijekom trajanja studije, dijagnosticiran je 51 slučaj Parkinson-ove bolesti, a proučavanjem prehrambenih navika sudionika studije, istraživači su zaključili da visok unos jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina značajno smanjuje rizik za razvoj bolesti.
Izvor: Neurology (2005;64:2040-2045)

Pošalji prijatelju na email

Komentari