Datum objave: 06. 11. 2015.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Immunity, primijećeno je da vrste masnih kiselina u prehrani igraju bitnu ulogu kod pogoršanja ili ublažavanja simptoma multiple skleroze. Do ovog saznanja došli su njemački znanstvenici nakon proučavanja utjecaja unosa različitih vrsta masnih kiselina na miševe s encefalomijelitisom, koji predstavljaju životinjski model multiple skleroze.

Konkretno, zapaženo je da masne kiseline dugog i srednjeg lanca, koje su poprilično zastupljene u modernoj prehrani, potiču rast i širenje upalnih T-limfocita od crijeva prema ostatku organizma. Tako se povećava i razina upale u živčanom sustavu, što dovodi do pogoršanja simptoma bolesti.

S druge strane, davanje masnih kiselina kratkog lanca, uglavnom u formi propionske kiseline, potaknulo je rast i oslobađanje regulatornih T-limfocita, koji su utjecali na ublažavanje upale i simptoma kod miševa.

Inače, kratkolančane masne kiseline uglavnom se ne nalaze u hrani, no naš organizam ih može priskrbiti prehranom s visokim udjelom prehrambenih vlakana. Naime, određene bakterije crijevne mikroflore oslobađaju kratkolančane masne kiseline tijekom fermentacije ovih neprobavljivih prehrambenih komponenti. Istraživanje je stoga pokazalo i bitnu ulogu crijevne mikroflore kod multiple skleroze, a pretpostavlja se – i ostalih autoimunih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari